Clostridium botulinum i toksyny botulinowe. Potencjalne zagrożenie w mleku i produktach mlecznych
PBN-AR
Instytucja
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Przemysł Spożywczy (12pkt w roku publikacji)
ISSN
0033-250X
EISSN
2449-996X
Wydawca
Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT Sp. z o.o.
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
12
Strony od-do
28-33
Numer tomu
71
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 1
Autorzy przekładu
(liczba autorów przekładu: 0)
Słowa kluczowe
pl
Clostridium botulinum
toksyna botulinowa
produkty mleczne
Streszczenia
Język
pl
Treść
Powszechne kiszenie pasz dla bydła oraz beztlenowa produkcja nawozów organicznych w rolnictwie to najbardziej prawdopodobne przyczyny rosnącej liczby przypadków botulizmu bydła w ciągu ostatnich 20 lat. Zachorowania zwierząt spowodowane przez Clostridium botulinum i toksyny botulinowe typu A i B niosą ryzyko zanieczyszczenia mleka i jego produktów oraz zachorowań ludzi na botulizm. Standardowa pasteryzacja mleka nie inaktywuje wszystkich toksyn botulinowych ani nie niszczy przetrwalników C. botulinum obecnych w mleku.
Cechy publikacji
praca przeglądowa
Inne
System-identifier
1698
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych