Effects of potato dextrin on the composition and metabolism of the gut microbiota in rats fed standard and high-fat diets
PBN-AR
Instytucja
Wydział Matematyczno-Przyrodniczy (Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
Journal of Functional Foods (45pkt w roku publikacji)
ISSN
1756-4646
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCIENCE BV
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
Strony od-do
398–407
Numer tomu
34
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
Potato dextrin
Obesity
Firmicutes
Bacteroidetes
Actinobacteria
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The objective of the study was to determine the influence of dextrin obtained from potato starch on the numbers and relative proportions of enteric bacteria belonging to the phyla Bacteroidetes, Actinobacteria, and Firmicutes. Moreover, basic indicators of gastrointestinal function and short-chain fatty acids were analyzed. Dextrin decreases feed consumption of rats and is intensively metabolized by bacteria in their distal intestine. Dextrin also reduces the level of putrefaction-related SCFAs in the distal intestine provided that it is consumed together with a high-fat diet; it also stimulates the growth of Bacteroidetes and Actinobacteria strains, while reducing the number of Firmicutes strains regardless of the dietary regimen. These results show that potato dextrin lowers feed intake and leads to modifications in the distal intestine which may help support intestinal health and prevent overweight and obesity.
Cechy publikacji
discipline:Mikrobiologia
discipline:Nauki o zdrowiu
discipline:Microbiology
discipline:Health sciences
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:833002
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych