Antifungal resistance and physicochemical attributes of apricots coated with potassium sorbate-added carboxymethyl cellulose-based emulsion
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku (Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II w Lublinie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY (25pkt w roku publikacji)
ISSN
0950-5423
EISSN
1365-2621
Wydawca
WILEY-BLACKWELL
DOI
URL
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
3
Strony od-do
728-734
Numer tomu
53
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 4)
Pozostali autorzy
+ 3
Autorzy przekładu
(liczba autorów przekładu: 0)
Słowa kluczowe
EN
Active packaging
food quality
micro-organisms
polyphenol oxidase
stone fruits
texture
Streszczenia
Język
EN
Treść
Antifungal effectiveness of potassium sorbate (KS) incorporated into edible coating composed of carboxymethyl cellulose and candelilla wax blend (CMC-CnW) was tested on apricots inoculated with fungi. The efficiency of KS-added coating was higher than KS-free formulation. The antifungal action of KS-free coating was likely associated with a reduced access of oxygen to the infection sites and, consequently, modification of the gaseous atmosphere within the fruit tissues. Rhizopus nigricans as the fastest growing fungus was the most resistant to the coating treatment. In turn, KS-loaded coating was very effective against Botrytis cinerea and Monilinia fructigena. Coating significantly delayed softening of apricots. The results of this study demonstrate that KS can be incorporated into coating to control common fungal diseases of apricots. Nevertheless, the CMC-CnW coating treatment inhibited the respiratory functions and caused deterioration in the fruit sensory quality.
Cechy publikacji
Article
Inne
System-identifier
PX-5a82fb06d5def0fe7d7c501d
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych