Cenne owoce maliny właściwej (Fructus Rbi idaei)
PBN-AR
Instytucja
Wydział Nauk Ekonomicznych i Technicznych (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Herbalism
ISSN
2450-4963
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
1(3)
Strony od-do
70--79
Numer tomu
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 1
Słowa kluczowe
en
raspberry fruit
chemical composition
medicinal features
pl
owoce maliny
skład chemiczny
właściwości lecznicze
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
pl
Treść
Rasberry is one of the oldest plants known to mankind for centuries and used for food and medical purposes. The usefulness of raspberry fruit (Fructus Rubi idaei) and leaces (Folium Rubi ideai) is determined to a large extent by their chemical composition. The biological value of raspberry fruit (Rubus idaeus L) depends on the level of antioxidants which include ascorbic acid and anthocyanins. However, the flavour and aroma of the fruit is determined by the degree of maturity, variety, the content of monosaccharides, organic acids and volatile substances. Raspberry fruits are also rich in vitamins (especially vitamin C, vitamin B, PP, A, E and K), minerals: potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), and minor amounts of manganese (Mn), copper (Cu), zine (Zn), (therefore have a de-aciddifying effect, strenghening the heart and regulate the activity of the nervous system). They also contain large amounts of fiber and pectin. The results of recent studies have shown that ellagic acid contained in raspberries (rasberry seeds contain up to 87,5% of the ellagic acid) inhibits neoplastic processes and has anti-viral and anti-inflammatory features. recent research confirms the positive impact of raspberry ketone (C<SUB>10</SUB>H<SUB>12</SUB>O<SUB>2</SUB> for the treatment of obesity.
Cechy publikacji
original-article
Inne
System-identifier
0000035348