Application of in vitro stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) cultures in obtaining steviol glycoside rich material
PBN-AR
Instytucja
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Herba Polonica
ISSN
0018-0599
EISSN
2449-8343
Wydawca
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
DOI
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
1
Strony od-do
50-63
Numer tomu
61
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
steviol glycosides; in vitro cultures; secondary metabolites; micropropagation; Stevia rebaudiana; stevia; stevioside
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne-Bez utworów zależnych
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
Issue Journal/Yearbook Volume Issue Page Issues Volume 61 (2015) Open AccessIssue 3 (Sep 2015) , pp. 7-118 Open AccessIssue 2 (Jun 2015) , pp. 7-86 Open AccessIssue 1 (Mar 2015) , pp. 5-63 Volume 60 (2014) Open AccessIssue 4 (Dec 2014) , pp. 9-73 Open AccessIssue 3 (Sep 2014) , pp. 5-100 Open AccessIssue 2 (Jun 2014) , pp. 7-66 Open AccessIssue 1 (Mar 2014) , pp. 7-56 Volume 59 (2013) Open AccessIssue 4 (Dec 2013) , pp. 5-156 Open AccessIssue 3 (Sep 2013) , pp. 5-97 Open AccessIssue 2 (Jun 2013) , pp. 5-58 Open AccessIssue 1 (Mar 2013) , pp. 7-66 Most Downloaded Articles Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L). A review by Prusinowska, Renata and Śmigielski, Krzysztof B. Application of essential oils as natural cosmetic preservatives by Dreger, Mariola and Wielgus, Karolina Plants as potential active components in treatment of androgenetic alopecia by Dawid-Pać, Renata/ Urbańska, Maria/ Dębosz, Ilona and Nowak, Gerard Application of in vitro stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) cultures in obtaining steviol glycoside rich material by Luwańska, Aleksandra/ Perz, Aleksandra/ Mańkowska, Grażyna and Wielgus, Karolina Antioxidant activity, total phenolic and flavonoids contents of three herbs used as condiments and additives in pickles products by Pirbalouti, Abdollah Ghasemi/ Setayesh, Milad/ Siahpoosh, Amir and Mashayekhi, Hamid View Top 20 Most Downloaded Articles Volume 61, Issue 1 (Mar 2015) Previous Article Download full text pdf Open Access Application of in vitro stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) cultures in obtaining steviol glycoside rich material Aleksandra Luwańska1 / Aleksandra Perz1 / Grażyna Mańkowska1 / Karolina Wielgus1 1Department of Biotechnology Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants Wojska Polskiego 71b 60-630 Poznań, Poland © Herba Polonica. This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 License. (CC BY-NC-ND 3.0) Citation Information: Herba Polonica. Volume 61, Issue 1, Pages 50–63, ISSN (Online) 0018-0599, DOI: 10.1515/hepo-2015-0010, April 2015 Copyright Clearance Center Publication History Published Online: 2015-04-18 Summary Stevia is a plant attracting attention due to its capability to synthesize a group of chemical compounds with sweet taste, i.e. steviol glycosides. Steviol glycosides are successfully applied as a natural sweetener, and some of them have also therapeutic properties. This paper presents available information on the use of stevia plant tissue cultures with the focus on their potential application in food industry. Detailed analysis was done concerning the research employing in vitro culture techniques and the use of them in biosynthesis of secondary metabolites of high importance for the food industry. Both established achievements and most recent publications on stevia were used for assessment of practical applications of the aforementioned techniques and prospects for their development.
Cechy publikacji
Biologia
Nauki farmaceutyczne
Biology
Pharmacy
discipline:Biotechnologia – dziedzina nauk rolniczych
discipline:Biotechnology – field of agricultural sciences
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:656996
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych