Whey-based beverages
PBN-AR
Instytucja
Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
ELECTRONIC JOURNAL OF POLISH AGRICULTURAL UNIVERSITIES (12pkt w roku publikacji)
ISSN
1505-0297
EISSN
Wydawca
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
4
Strony od-do
[nr art.] 09
Numer tomu
20
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Słowa kluczowe
angielski
whey
beverages
new food products
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Whey is a by-product of dairy industry obtained during cheese and casein production. It contains approximately 93% of water. Main solid ingredients include lactose, whey proteins and mineral salts. Due to the characteristic taste, unprocessed whey is not an attractive product for consumers. However, the valuable composition of nutrients, as well as increasing demand for healthy food products, contributes to the development of accepted by consumers whey drinks. Until now a wide variety of whey beverages were developed. Among them can be distinguished unfermented and fermented beverages, probiotic beverages, refreshing soft drinks, alcoholic beverages, diet beverages, high-protein sport drinks and powder beverages. Manufacture of beverages is an important group of methods of whey management in food production. The aim of this article was to review the current literature related to the production of various types of whey-based beverages.
Inne
System-identifier
PANEL-1005344