Wpływ przeciwutleniaczy i atmosfery pakowania na przeżywalność immobilizowanch probiotyków
PBN-AR
Instytucja
Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
polski
Czasopismo
Przemysł Spożywczy
ISSN
0033-250X
EISSN
2449-996X
Wydawca
Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT Sp. z o.o.
DOI
URL
Rok publikacji
2016
Numer zeszytu
8
Strony od-do
96-98
Numer tomu
70
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
immobilization
encapsulation
probiotics
polski
immobilizacja
kapsułkowanie
probiotyki
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The chosen probiotics were encapsulated using cocoa butter as hydrophobic substance and packed in MAP conditions. The vitamin C and tocopherol were used as additives. The samples were stored for 4 months at 25°C. The results of the study showed that the number of bacterial cells that were immobilized and packed in MAP did not decrease after one month of storage in room temperature conditions. The 2 log reduction of the number of viable cells packed in MAP was noticed after 4 months of storage. In comparison to these samples the 4 log reduction of the amount of probiotics packed in air conditions was demonstrated. The antioxidants as additives did not increase the survivability of bacterial cells.
Język
polski
Treść
Wybrane probiotyki kapsułkowano w maśle kakaowym, pakowano w MAP oraz w atmosferze powietrza. Do części kapsułek dodano witaminę C oraz tokoferol. Kapsułki przechowywano przez cztery miesiące w temp. 25°C. Badania wykazały, że immobilizacja i pakowanie drobnoustrojow w MAP spowodowało, że bakterie przechowywane przez miesiąc w temp. pokojowej były stabilne, a ich liczba mieściła się w tym samym rzędzie logarytmicznym. Czteromiesięczny okres przechowywania immobilizowanych probiotyków pakowanych w MAP spowodował spadek ich liczebności o dwa rzędy logarytmiczne. Przechowywanie kapsułek pakowanych bez modyfikowanej atmosfery w temp. 25°C doprowadziło do spadku liczby komorek o 4 rzędy logarytmiczne. Dodatek tokoferolu lub witaminy C nie wpłynął na zwiększenie przeżywalności probiotyków.
Inne
System-identifier
PANEL-1002281
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych