Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry
PBN-AR
Instytucja
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Journal of Functional Foods (45pkt w roku publikacji)
ISSN
1756-4646
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCIENCE BV
DOI
URL
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
Strony od-do
377-390
Numer tomu
40
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 3)
Pozostali autorzy
+ 2
Słowa kluczowe
en
elderberry
chemical composition
nutritional value
bioactive compounds
antibacterial and antiviral properties
medicinal use
pl
czarny bez
skład chemiczny
wartość odżywcza
związki biologicznie aktywne
właściwości bakteriobójcze
zastosowanie
Streszczenia
Język
angielski
Treść
European black elderberry naturally occurs in most of Europe and has been introduced into various parts of the world for fruit and flower production. Elderberry is rich in nutrients, such as carbohydrates, proteins, fats, fatty acids, organic acids, minerals, vitamins and essential oils. Elderberry also contains cyanogenic glycosides which are potentially toxic. Polyphenols, known for their free radical scavenging (antioxidant) activity, are the most important group of bioactive compounds present in elderberry in relatively high concentration. The high antioxidant activity of elderberry fruit and flowers is associated with their therapeutic properties. Elderberry has for a long time been used in folk medicine as a diaphoretic, antipyretic and diuretic agent. In recent years it was also found to have antibacterial, antiviral antidepressant and antitumour and hypoglycemic properties, and to reduce body fat and lipid concentration. Due to its health-promoting and sensory properties, elderberry is used primarily in food and pharmaceutical industry.
Cechy publikacji
original-article
Inne
System-identifier
0000023792
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych