Canned food as a source of bisphenol a (BPA) exposure - estimation of consumption among young women from Gdansk, Poland
PBN-AR
Instytucja
Wydział Chemiczny (Politechnika Gdańska)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine (8pkt w roku publikacji)
ISSN
1505-7054
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
1
Strony od-do
1-4
Numer tomu
21
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 5)
Pozostali autorzy
+ 3
Słowa kluczowe
ZDROWIE KOBIET
ZIĄZKI ENDOKRYNNIE CZYNNE
ŻYWNOŚĆ PUSZKOWANA
Streszczenia
Język
Treść
Bisfenol A (BPA) jest organicznym związkiem endokrynnie czynnym , który modyfikuje pracę hormonów prowadząc do niekorzystnych dla zdrowia skutków. BPA jest substancją stabilizującą chlorek poliwinylu- jednego z najczęściej stosowanych polimerów plastików, wykorzystywanego w produkcji powszechnie używanych produktów, w tym opakowań, plastikowych butelek, zabawek, papieru paragonowego; używany jest także w produkcji żywic epoksydowych umieszczanych w produkcji żywności.
Inne
System-identifier
144895