Comparison of antioxidant capacities of different types of tea using the spectroscopy methods and semi-empirical mathematical model
PBN-AR
Instytucja
Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii (Uniwersytet Śląski w Katowicach)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
European Food Research and Technology (30pkt w roku publikacji)
ISSN
1438-2377
EISSN
1438-2385
Wydawca
SPRINGER
DOI
URL
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
4
Strony od-do
595-601
Numer tomu
244
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0,30
Słowa kluczowe
EN
Antioxidant capacity
EPR spectroscopy
NMR spectroscopy
DPPH
Tea
Streszczenia
Język
EN
Treść
The antioxidant properties of different types of tea—green, black and earl grey—were investigated using the EPR spectroscopy method based on a new semi-empirical mathematical model and on a single EPR spectroscopy measurement. The obtained values of the antioxidant capacity were correlated with the bioactive ingredient content identified through the NMR spectroscopy. Moreover, an attempt was made to determine what impact on the antioxidant properties of tea does adding sugar, milk, lemon and honey have. All studied teas exhibited antioxidant properties. The best DPPH free radical scavengers were green teas. Adding sugar, milk and lemon juice to tea did not significantly impact the antioxidant properties of the infusion; adding honey, however, caused an increase in the total antioxidant capacity of the infusion. The aromatic proton content correlates positively with the antioxidant capacity value.
Cechy publikacji
original-article
Inne
System-identifier
3342900143290
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych