"Fuszer", "sołoducha", "włok"... – pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
PBN-AR
Instytucja
Wydział Humanistyczny (Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie)
Książka
Tytuł książki
Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych
Data publikacji
2018
ISBN
978-83-61073-07-9
Wydawca
Muzeum Lubelskie w Lublinie
Publikacja
Główny język publikacji
polski
Tytuł rozdziału
"Fuszer", "sołoducha", "włok"... – pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
Rok publikacji
2018
Strony (od-do)
100-121
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
1,5
Hasło encyklopedyczne
Autorzy
(liczba autorów: 1)
Słowa kluczowe
Dubienka and its surrounding area
traditional daily food
Polish-Ukrainian borderland
field studies
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte repozytorium
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
Treść
The article describes daily food of the residents of Dubienka – a town located on the Polish--Ukrainian borderland – and its surrounding area (Lublin Voivodship, Chełm powiat). The publication was based on the ethnographical interviews with inhabitants of the area studied who were born in 1926–1946. Apart from everyday food, the description includes Sunday food, as well as, to some extent, Lenten food.
Inne
System-identifier
PX-5c498128d5de97f45e36dd09