Działanie pelargoniowego olejku eterycznego na Bacillus spp.
PBN-AR
Instytucja
Wydział Przyrodniczo-Techniczny (Uniwersytet Opolski)
Książka
Tytuł książki
Przegląd prac z zakresu mikrobiologii
Data publikacji
2018
ISBN
978-83-65932-44-0
Wydawca
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o.
Publikacja
Główny język publikacji
pl
Tytuł rozdziału
Działanie pelargoniowego olejku eterycznego na Bacillus spp.
Rok publikacji
2018
Strony (od-do)
61-68
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Hasło encyklopedyczne
Słowa kluczowe
pl
pelargoniowy olejek eteryczny
Pelargonium graveolens
Bacillus spp.
en
pelargonium essential oil
Pelargonium graveolens
Bacillus spp.
Streszczenia
Język
pl
Treść
Pelargonia pachnąca (Pelargonium graveolens) jest aromatycznym krzewem posiadającym jasnozielone, owłosione, miękkie w dotyku, karbowane liście i małe, różowe kwiaty. Należy do rodzaju Pelargonium (Geraniaceae) i liczy ponad 250 gatunków. Olejek eteryczny pozyskiwany z pelargonii jest bardzo ceniony nie tylko przez przemysł perfumeryjny czy aromaterapię, ale także przez przemysł spożywczy, kosmetyczny jak i farmację. Roczną produkcję olejku szacuje się na 300 ton. Liczne badania wskazują na jego silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe czy przeciwzapalne. Celem przeprowadzonych badań było określenie aktywności olejku pelargoniowego wobec Bacillus spp. Zebrano jednoroczne liście pelargonii, a następnie świeży materiał umieszczono w aparacie Clevengera i poddano3-godzinnej hydrodestylacji. Gotowym olejkiem działano na pięć szczepów Bacillus wyizolowanych ze środowiska oraz z psującej się żywności: B. subtilis, B. megaterium, B. mycoides, B. pumilus oraz B. amyloliquefaciens. Dla wykorzystanych stężeń olejków nie udało się określić minimalnego stężenia bakteriobójcze (MBC), natomiast poznano wartości minimalnego stężenia olejku hamującego wzrost ww. szczepów (MIC). Wyniki potwierdziły aktywność olejku wobec badanych szczepów Bacillus spp., co stanowi przesłankę, jakoby substancja ta mogłaby być stosowana jako konserwant naturalny w żywności.
Język
en
Treść
Pelargonium graveolens is an aromatic shrub with soft to the touch, carved leaves, and small, pink flowers. Genus Pelargonium belongs to Geraniaceae family and cointains more than 250 species. Essential oil from P. graveolens is very valuable not only for perfumery, aromatherapy, food and beverages industry, but also for pharmaceutical industry. The annual production of pelargonium essential oil is up to 300 tons. Numerous researches show antibacterial, antiviral, analgesic and antiinflammatory properties of the essential oil. The aim of this study was to confirm the antimicrobial properties of essential oil that was freshly hydrodestilled from indoor cultivation of Pelargonium graveolen on Bacillus: B. subtilis, B. megaterium, B. mycoides, B. pumilus and B. amyloliquefaciens. Bacterial strains were obtained from the soil and spoiled food. The concentrations of pelargonium oil dissolved in ethanol was not enough to established minimum bactericidal concentration (MBC), but a minimum inhibitory concentration (MIC) of pelargonium essential oil was calculated. The outcomes of this research confirmed antimicrobial properties of studied essential oil and showed that it could be use as a natural preservative in food.
Inne
System-identifier
UOf2680e393baa4014bc1a5ef915ce9bd8