Językowo-kulturowy obraz kulinariów w paremiach śląskich
PBN-AR
Instytucja
Wydział Filologiczny (Uniwersytet Opolski)
Książka
Tytuł książki
Parémie národů slovanských VIII
Data publikacji
2017
ISBN
978-80-7464-905-9
Wydawca
Ostravská univerzita, Filozofická fakulta
Publikacja
Główny język publikacji
pl
Tytuł rozdziału
Językowo-kulturowy obraz kulinariów w paremiach śląskich
Rok publikacji
2017
Strony (od-do)
17-28
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.55
Hasło encyklopedyczne
Autorzy
Słowa kluczowe
en
maxims
dialect phraseology
cooking
Silesia
food
poverty
fast
bread
cabbage
soups
meat
fat
spices
Konferencja
Indeksowana w Scopus
nie
Indeksowana w Web of Science Core Collection
nie
Liczba cytowań z Web of Science Core Collection
Nazwa konferencji (skrócona)
Nazwa konferencji
Parémie národů slovanských VIII - Slovanské parémie v 21. století
Początek konferencji
2016-09-13
Koniec konferencji
2016-09-14
Lokalizacja konferencji
Ostrava
Kraj konferencji
CZ
Lista innych baz czasopism i abstraktów w których była indeksowana
Streszczenia
Język
en
Treść
Food, as one of the most important components of human existence, in addition to its primary function associated with satisfying hunger, is also an element of culture. Specific beliefs, culinary habits, and even superstitious magical practices were created around this issue over the centuries. Food and its names are also an essential element of language, as evidenced by numerous linguistic studies devoted to this part of Polish vocabulary. The aim of this paper is to present and discuss selected Silesian maxims that include words belonging to the culinary category, understood as ready meals, which are a product of culinary arts, or as everything that is connected with preparing and cooking food. The paper aims to present a slice of reality preserved in Silesian maxims and their linguistic functions. It also indicates the importance of their meaning and their relation with the regional culture.
Inne
System-identifier
UO1c8677ba73974f54bcaf7b76c1205b99