Production of high titer of citric acid from inulin
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
BMC BIOTECHNOLOGY
ISSN
1472-6750
EISSN
Wydawca
BIOMED CENTRAL LTD
DOI
URL
Rok publikacji
2019
Numer zeszytu
Strony od-do
1-11
Numer tomu
19
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 1
Słowa kluczowe
angielski
Inulin
Citric acid
Repeated-batch culture
Yarrowia lipolytica
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Background Citric acid is considered as the most economically feasible product of microbiological production, therefore studies on cheap and renewable raw materials for its production are highly desirable. In this study citric acid was synthesized by genetically engineered strains of Yarrowia lipolytica from widely available, renewable polysaccharide – inulin. Hydrolysis of inulin by the Y. lipolytica strains was established by expressing the inulinase gene (INU1 gene; GenBank: X57202.1) with its native secretion signal sequence was amplified from genomic DNA from Kluyveromyces marxianus CBS6432. To ensure the maximum citric acid titer, the optimal cultivation strategy–repeated-batch culture was applied. Results The strain Y. lipolytica AWG7 INU 8 secreted more than 200 g dm− 3 of citric acid during repeated-batch culture on inulin, with a productivity of 0.51 g dm− 3 h− 1 and a yield of 0.85 g g− 1. Conclusions The citric acid titer obtained in the proposed process is the highest value reported in the literature for Yarrowia yeast. The obtained results suggest that citric acid production from inulin by engineered Y. lipolytica may be a very promising technology for industrial citric acid production.
Inne
System-identifier
PX-5c6528ccd5de5319462e484b
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych