Assessment of the impact of bacteria Pseudomonas denitrificans, Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis and yeast Yarrowia lipolytica on commercial poly(ether urethanes)
PBN-AR
Instytucja
Wydział Inżynierii Materiałowej (Politechnika Warszawska)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Polymer Testing (40pkt w roku publikacji)
ISSN
0142-9418
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
Strony od-do
484-493
Numer tomu
63
Liczba arkuszy
0.5
Autorzy
(liczba autorów: 10)
Pozostali autorzy
+ 9
Słowa kluczowe
en
Poly(ether urethanes)
Biodegradation
Pseudomonas denitrificans
Pseudomonas fluorescens Bacillus subtilis
Yarrowia lipolytica
Streszczenia
Język
en
Treść
The assessment of the impact of the bacteria Pseudomonas denitrificans, Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis and yeast Yarrowia lipolytica on commercial poly(ether urethanes) Tecoflex® and Tecothane® is presented. The polyurethane samples were incubated with pure cultures of the microorganisms at 30 °C for five months. The changes in the chemical structure of the polymers were evaluated using loss of weight and contact angle measurements, infrared spectroscopy (ATR-FTIR), mass spectrometry (Py-MS), differential scanning calorimetry (DSC) and the thermogravimetric analysis (TG). In addition, scanning electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy (AFM) were applied for imaging changes in surface morphology of the poly(ether urethanes). Comparative analysis of these polyurethane features before and after incubation with the microorganism cultures showed that Tecoflex® was less stable than Tecothane®. This can be explained by the presence of aromatic rings within the diphenylmethane diisocyanate group in the chemical structure of the latter. Bacterial strains of Bacillus subtilis and Pseudomonas fluorescens showed a much more prominent destructive effect compared to the strain of yeast Y. lipolytica.
Inne
System-identifier
WUT70b4681548f641a99e22c2922f3b717e
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych