Antioxidant phenolic compounds in Salvia officinalis L. and Salvia sclarea L.
PBN-AR
Instytucja
Wydział Chemii (Uniwersytet Opolski)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Ecological Chemistry and Engineering. S = Chemia i Inżynieria Ekologiczna. S (15pkt w roku publikacji)
ISSN
1898-6196
EISSN
2084-4549
Wydawca
De Gruyter; Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
1
Strony od-do
133-142
Numer tomu
25
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 3
Słowa kluczowe
en
sage
clary sage
Salvia sclarea L.
Salvia officinalis L.
phenolic compounds
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne-Bez utworów zależnych
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
The differences in the chemical composition of the phenolic compounds of Salvia officinalis versus Salvia sclarea growing in different habitats, were studied. First, the optimal solvent - methanol - for ultrasonic extraction of phenolic compounds from these plants was chosen experimentally. Total phenolic content and 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) assays were determined spectrophotometrically. Total phenolic content was in the range of 63.9 to 134.4 mg GAE/g of plant depending on the studied species. The highest antiradical activity was displayed by the methanol fractions of S. sclarea varieties (83 and 67%). HPLC-DAD analysis of extracts was done in order to identify the presence of individual phenolic compounds. This was done by comparison of their retention times with those observed for 17 commercially available standard compounds. The results showed differences in the phenolics composition, with plants collected on Crimean peninsula accumulating more phenolic acids than Polish varieties. In turn, the Polish varieties of sage contain bigger amount of flavonoids in their tissues.
Inne
System-identifier
UO17d3ffeebbe84247ba1444d3fb3ce011
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych