Comparative analysis of phenolic compounds in four taxa of Erigeron acris s. l. (Asteraceae)
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biologiczno-Chemiczny (Uniwersytet w Białymstoku)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
BIOLOGIA
ISSN
0006-3088
EISSN
1336-9563
Wydawca
VERSITA
DOI
URL
Rok publikacji
2019
Numer zeszytu
9
Strony od-do
1-9
Numer tomu
74
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
Asteraceae
Chemotaxonomy
Erigeron acris s. l.
Phenolic compounds
Ultra high performance liquid chromatography
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
2019-08-05
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The aim of the present work was to investigate and compare the content of phenolic compounds in four taxa of Erigeron acris L. s. l.: E. acris (EAA), E. acris subsp. droebachiensis (O.F. Müll.) Arcang. (EAD), E. acris subsp. serotinus (Weihe) Greuter (EAS) and E. ×huelsenii Vatke (EH), a hybrid between E. acris and E. canadensis L. The total flavonoid content was determined by Christ-Müller method and the total phenolic acid content was determined by the method utilizing Arnov’s reagent. The method using ultra high performance liquid chromatography with photodiode array detection (UHPLC-PDA) was applied for the separation, identification and quantification of nine phenolic compounds (protocatechuic acid, chlorogenic acid, caffeic acid, 6′-O-caffeoylerigeroside, scutellarein-7-O-β-D-glucuronide, quercetin 3-O-glucoside, 4,5-dicaffeoylquinic acid, quercetin and luteolin) in the aerial parts of E. acris s. l. The chromatographic separation was carried out using a BEH C18 column packed with 1.7-μm particles and gradient elution with a mobile phase of water and methanol, both containing 0.02% (v/v) trifluoroacetic acid. The four investigated taxa of E. acris s. l. differed in the composition and the content of phenolic compounds. The main substances determined in the methanolic herbal extracts were: scutellarein-7-O-β-D-glucuronide (EAA, EAS, EAD and EH), 6′-O-caffeoylerigeroside (EAA, EAD and EH) and chlorogenic acid (EAS and EH). Moreover, the results indicated that five of the nine tested compounds were found in all investigated extracts from herbs of E. acris s. l. Two of them (6′-O-caffeoylerigeroside and scutellarein-7-O-β-D-glucuronide) could be selected as potential chemotaxonomic markers of the genus Erigeron L.
Cechy publikacji
publikacja naukowa oryginalna
Inne
System-identifier
PX-5db1b820d5def911149e1bb8
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych