Morphological and biochemical responses of Glycine max (L.) Merr. To the use of seaweed extract
PBN-AR
Instytucja
Wydział Mechaniczny (Politechnika Koszalińska)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
Agronomy
ISSN
EISSN
2073-4395
Wydawca
MDPI
DOI
Rok publikacji
2019
Numer zeszytu
93
Strony od-do
1-23
Numer tomu
9
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
antioxidant activity
growth
nutrients
nutraceutical potential
soybean
yield
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
9
Data udostępnienia w sposób otwarty
2019-02-18
Streszczenia
Język
Treść
Currently, modern agriculture aims to improve the quantity and quality of crop yield, while minimizing the negative impact of treatments on the natural environment. One of the methods to increase plant yield and quality, especially after the occurrence of both abiotic or biotic stress factors, is the application of biostimulants. The aim of the study was to determine the effect of Ecklonia maxima extract on plant growth, and the yield, nutritional, and nutraceutical properties of soybean seeds. A field experiment was conducted in three growing seasons (2014–2016). Soybean seeds of Atlanta cultivar were sown in the third 10-day period of April. Ecklonia maxima extract was applied in the form of single or double, spraying in the concentrations of 0.7% and 1.0%. Determinations were conducted for: biometric traits, seed yield, seed number, thousand seeds weight, contents of lipids, and proteins in seeds. Further analyses included the contents of total polyphenols, flavonoids, anthocyanins, and reducing power. The number of seaweed extract applications and its concentration modified biometric traits, yield, and quality of crop, while also also altering the nutraceutical and antioxidative potential of soybean. The application of this preparation improved the growth and yield of soybean without any negative effect on the nutritive value of seeds.
Cechy publikacji
Artykuł oryginalny naukowy
Inne
System-identifier
PX-5dce7713d5de466de67029f1
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych