Impact of heat treatment on the hardness and content of anti-nutritious substances in soybean seeds
PBN-AR
Instytucja
Wydział Nauk o Zdrowiu i Nauk Społecznych (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
Carpathian Journal of Food Science and Technology
ISSN
2066-6845
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
5
Strony od-do
46-52
Numer tomu
10
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
Micronization
Roasting
Soybean
Hardness
Urease
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne-Bez utworów zależnych
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
2018-12-25
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Soybean has a high content of anti-nutritious substances and, therefore, it should be subject to heat treatment in order to reduce harmful compounds and to increase its digestibility. Soybean seeds are used in animal nutrition as a component of compound fodder, and in dietetic food as a substitute for meat. In recent years, various soybean-based dishes gained on popularity. The process of high-intensity infrared processing (micronization) in 50 seconds raises the temperature of the raw material to 90°C. At this temperature starch gelatinization takes place, thanks to which the digestibility of seeds raises. Most often, in the production of fodder and soybean-based food, after heat treatment the reduction of average diameter or flaking process is implemented for which hardness, fragility, and seeds moisture content are among important parameters. In the present study the research was carried out on the impact of heat treatment, i.e. micronization and roasting, on soybean seeds hardness and content of anti-nutritious substances.
Cechy publikacji
original article
Inne
System-identifier
PX-5def8dd8d5de169221b2e455