Kwas γ-poliglutaminowy - bakteryjny biopolimer z natto
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Biomist.pl - Portal popularnonaukowy
ISSN
2543-4535
EISSN
Wydawca
Biomist - Portal Popularnonaukowy
DOI
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
online
Strony od-do
1-3
Numer tomu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.3
Autorzy
(liczba autorów: 1)
Streszczenia
Język
pl
Treść
Drobnoustroje mają zdolność syntezy i wydzielania różnych makrocząsteczek, które stanowią dla nich zapasowe źródło związków odżywczych, ochronę przed wysychaniem czy toksynami, a także atakiem innych mikroorganizmów. Większość z nich stanowią polisacharydy – ksantan, kurdlan, pululan, gelan i inne. Na tym tle wyróżnia się kwas γ-poliglutaminowy (γ-PGA), polimer o charakterze białkowym.
Inne
System-identifier
UR0736de0c0716466fb354674f0b568c60