Nata de coco, czyli celuloza bakteryjna
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Biomist.pl - Portal popularnonaukowy
ISSN
2543-4535
EISSN
Wydawca
Biomist - Portal Popularnonaukowy
DOI
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
online
Strony od-do
1-3
Numer tomu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.3
Autorzy
(liczba autorów: 1)
Streszczenia
Język
pl
Treść
Napoje, jogurty, serki homogenizowane lub desery zawierające nata de coco są od pewnego czasu dostępne w polskich sklepach spożywczych. Dodatek ten, w postaci żelowych kostek, definiowany jest na etykietach jako „galaretka kokosowa” lub „żel kokosowy”. Nata de coco to jednak nazwa tradycyjnego filipińskiego deseru o żelowej strukturze, którego podstawę stanowi bakteryjna celuloza otrzymywana w wyniku fermentacji wody kokosowej. Nie należy mylić tego produktu ze zwykłą galaretką kokosową, którą można sporządzić z mleka kokosowego, cukru i związku żelującego takiego jak żelatyna czy agar-agar.
Inne
System-identifier
UR017b756ffe0447498508b22a64440e4b