NATTO - ekstrawagancki przepis na zdrowie rodem z Japonii
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Biomist.pl - Portal popularnonaukowy
ISSN
2543-4535
EISSN
Wydawca
Biomist - Portal Popularnonaukowy
DOI
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
online
Strony od-do
1-5
Numer tomu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Autorzy
(liczba autorów: 1)
Streszczenia
Język
pl
Treść
Natto zostało wynalezione przez przypadek. Dawno, dawno temu pewien japoński oficer, podróżując zimową porą, zabrał ze sobą zapas pożywienia w postaci ugotowanych nasion soi zawiniętych w słomę ryżową. Kiedy po dłuższym czasie rozwinął zawiniątko, nasiona pokrywała gruba warstwa śluzu, a całość silnie pachniała amoniakiem. Nieustraszony i głodny żołnierz zaryzykował, i spróbował potrawy, która okazała się być niezmiernie pożywna. W taki właśnie sposób po raz pierwszy otrzymano natto.
Inne
System-identifier
URcdde1d94dd7b4d87a9cd1eafab35a942