Emulsifying properties of apple pectin isolated by various techniques
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Książka
Tytuł książki
Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic
Data publikacji
2018
ISBN
978-80-86238-80-7
Wydawca
Czech Chemical Society
Publikacja
Główny język publikacji
en
Tytuł rozdziału
Emulsifying properties of apple pectin isolated by various techniques
Rok publikacji
2018
Strony (od-do)
78-81
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Hasło encyklopedyczne
Konferencja
Indeksowana w Scopus
nie
Indeksowana w Web of Science Core Collection
tak
Liczba cytowań z Web of Science Core Collection
Nazwa konferencji (skrócona)
14th ICPG
Nazwa konferencji
14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience
Początek konferencji
2018-11-07
Koniec konferencji
2018-11-09
Lokalizacja konferencji
Praga
Kraj konferencji
CZ
Lista innych baz czasopism i abstraktów w których była indeksowana
Streszczenia
Język
en
Treść
Pectin was isolated from apple pomace, using sulfuric acid and enzymatic preparations with celluloytic and xylanolytic activity as the extractant. Water emulsions with a ratio of water fractions of 1:1 (w/w) were prepared from aqueous solutions of the obtained pectin and rapeseed oil. The amount of formed emulsion was determined immediately after emulsification (emulsifying activity –EA) and after 30 days of storage at 23°C (emulsion stability – ES). It was noted that both tested parameters significantly depended on the method of pectin extraction. The highest ability to form and maintain O/W (oil/water) emulsion was showed by pectin isolated by pure xylanase, which with 0,5% water phase content provided EA at 65,9% and gave the emulsion with a complete stability for at least 30 days of storage. This result was not only significantly higher than results achieved for commercial apple pectin it was also definitely better than EA and ES observed for 10% arabic gum solution, which is generally recognized as polysaccharide food stabilizer.
Inne
System-identifier
URd68ee615bdb24dc9aa2676d55481eaf5