×

Serwis używa ciasteczek ("cookies") i podobnych technologii m.in. do utrzymania sesji i w celach statystycznych. • Ustawienia przeglądarki dotyczące obsługi ciasteczek można swobodnie zmieniać. • Całkowite zablokowanie zapisu ciasteczek na dysku komputera uniemożliwi logowanie się do serwisu. • Więcej informacji: Polityka cookies OPI PIB


  • Tytuł artykułu:
    Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością
  • Opublikowany w czasopiśmie:
  • Rocznik 2012,  tom 3,  numer 3
  • 94-103
  • Oryginalny artykuł naukowy
  • polski
  • article-ce219316-5843-4e9b-90d5-1493b9839be6
  • 28660
  • 06.10.2015 15:58:41
  • Aleksandra Panasiuk author
  • Aleksandra Śliwińska author
  • Sylwia Małgorzewicz author
    Artykuł nie posiada afiliacji
Nie znaleziono publikacji cytujących ten artykuł
  1. Thomas B, Bishop J. 2007. „Manual of Dietetic Practice”. Blackwell Pub.
  2. Jarosz M, Kłosiewicz-Latoszek L. 2006. „Otyłość. Zapobieganie i leczenie”. PZWL, Warszawa.
  3. Jenkins DJ, Wolever TM, Taylor RH i wsp. 1981. „Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange”. Am. J. Clin. Nutr 34(3): 362–366.
  4. Gawęcki J. 2010. „Żywienie człowieka zdrowego i chorego”. PZWL, Warszawa.
  5. Björck I, Liljeberg H, Östman E. 2000. „Low glycaemicindex food”. Br. J. Nutr 83,(supl. 1): 149–55.
  6. Ciborowska H, Rudnicka A. 2010. „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. PZWL, Warszawa.
  7. Kunachowicz A, Nadolna I, Przygoda B i wsp. 2011. Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze. Warszawa: PZWL.
  8. Foster-Powell K, Holt S, Brand-Miller JC. 2002. „International table of glycemic index and glycemic load values”. Am. J. Clin. Nutr 76(1): 5–56.
  9. Ciok J, Dolna A. 2005. „Indeks glikemiczny a zaburzenia gospodarki lipidowej”. Żyw. Człow. Metab 32(1): 28–37.
  10. Esfahani A, Wong JM, Mirrahimi A i wsp. 2011. „The Application of the Glycemic Index and Glycemic Load in Weight Loss”. A Review of the Clinical Evidance, Life 63(1): 7–13.
  11. Wolever TM i wsp. 2003. „S., Vorster H.H., Björck I. Determination of the glycaemic index of foods: interlaboratory study”. Eur. J. Clin. Nutr 57(3): 475–482.
  12. Dolna A, Ciok J, Szponar L. 2006. „Oznaczenie indeksu glikemicznego wybranych potraw typowych dla kuchni polskiej”. Żyw. Człow. Metab 31: 124–135.
  13. Brand-Miller JC, Holt SH, Pawlak DB i wsp. 2002. „Glycemic index and obesity”. Am. J. Clin. Nutr 76(1): 281–285.
  14. Reynolds RC, Stockmann KS, Atkinson FS i wsp. 2009. „Effect of the glycemic index of carbohydrates on day-long (10 h) profiles of plasma glucose, insulin, cholecystokinin and ghrelin”. Eur. J. Clin. Nutr 63(7): 872–878.
  15. Ludwig DS, Majzoub JA, Al-Zahrani A i wsp. 1999. „High Glycemic Index Foods, Overeating, and Obesity”. Pediatrics 103: 26.
  16. Agus MSD, Swain JF, Larson CL i wsp. 2000. „Dietary composition and physiologic adaptations to energy rrestrictio”. Am. J. Clin. Nutr 71(4): 901–907.
  17. Ebbeling CB, Leidig MM, Sinclair KB i wsp. 2003. „A Reduced–Glycemic Load Diet in the Treatment of Adolescent Obesity”. Arch. Pediatr. Adolesc. Med 3, 157 (8): 773–779.
  18. Slabber M, Barnard HC, Kuyl JM i wsp. 1994. „Effect of a low-insulin-response, energy-restricted diet on weight loss and plasma insulin concentrations in hyperinsulinemic obese females”. Am. J. Clin. Nutr 60(1): 48–53.
  19. Fajscak Z, Gabor A, Kovacs V i wsp. 2008. „The Effects of 6-Week Low Glycemic Load Diet Based on Low Glycemic Index Foods in Overweight/Obese Children — Pilot Study”. J. Am. Coll. Nutr 27(1): 12–21.
  20. Pawlak D, Denyer GS, Brand-Miller JC. 2000. „Long term feeding with high glycemic index starch leads to obesity in mature rats”. Proc. Nutr. Soc. Aust 24: 215–21.
  21. Toeller M, Buyken AE, Heitkamp G i wsp. 2001. „Nutrient intakes as predictors of body weight in European people with type 1 diabetes”. Int. J. Obes 25(12): 1815–1822.
  22. Klemsdal TO, Holme I, Nerland H i wsp. 2010. „Effects of a low glycemic load diet versus a low-fatdiet in subjects with and without the metabolic syndrome”. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis 20(3): 195–201.
  23. Schulze MB, Liu S, Rimm EB i wsp. 2004. „Glycemic index, glycemic load, and dietary fiber intake and incidence of type 2 diabetes in younger and middle-aged women”. Am. J. Clin. Nutr 80(2): 348–356.
  24. Moses RD, Barker M, Winter M i wsp. 2009. „Can a low-glycemic index diet reduce the need for insulin in gestational diabetes mellitus?”. Diabetes Care. 32(6): 996–1000.
  25. Bendinelli B, Masala G, Saieva C i wsp. 2011. „Fruit, vegetables, and olive oil and risk of coronary heart disease in Italian women: the EPICOR study”. Am. J. Clin. Nutr 93(2): 275–283.
  26. Brand-Miller J, Buyeken AE. 2012. „The glycemic index issue”. Curr. Opinn. Lipidol 23: 62–67.
  27. Liu S, Willett WC, Stampfer MJ i wsp. 2000. „A prospective study of dietary glycemic load, carbohydrate intake, and risk of coronary heart disease in US women”. Am. J. Clin. Nutr 71(6): 1455–1461.
  28. Slattery ML, Benson J, Berry TD i wsp. 1997. „Dietary sugar and colon cancer”. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev 6(9): 677–685.
  29. Gnagnarella P, Gandini S, La Vecchia C i wsp. 2008. „Glycemic index, glycemic load and cancer risk: a meta-analysis”. Am. J. Ciln. Nutr 87(6): 1793–1801.
  30. Howlett J, Ashwell M. 2008. „Glycemic response and health: summary of a workshop”. Am. J. Clin. Nutr 87(1): 212–216.
  • Ludwig DS, Majzoub JA, Al-Zahrani A i wsp. 1999. „High Glycemic Index Foods, Overeating, and Obesity”. Pediatrics 103: 26. - Pediatrics
  • Pawlak D, Denyer GS, Brand-Miller JC. 2000. „Long term feeding with high glycemic index starch leads to obesity in mature rats”. Proc. Nutr. Soc. Aust 24: 215–21. - P NUTR SOC