×

Serwis używa ciasteczek ("cookies") i podobnych technologii m.in. do utrzymania sesji i w celach statystycznych. • Ustawienia przeglądarki dotyczące obsługi ciasteczek można swobodnie zmieniać. • Całkowite zablokowanie zapisu ciasteczek na dysku komputera uniemożliwi logowanie się do serwisu. • Więcej informacji: Polityka cookies OPI PIB


  • Tytuł artykułu:
    Systemy certyfikacji łańcuchów dostaw w aspekcie regulacji prawnych i standardów ekologicznych
  • Tytuły w innych językach:
    Certification systems supply chains in terms of regulatory and environmental standards
  • Opublikowany w czasopiśmie:
  • Rocznik 2016,  tom 4
  • 175-188
  • Oryginalny artykuł naukowy
  • polski
  • article-e0c1ba6b-995d-44f3-b24b-0646fe7052c6
  • 26.05.2016 21:27:34
  • Józef Frąś autor [1]
  • Ilona Olsztyńska współautor [2]
  • Sebastian Scholz współautor [3]
  • Tomasz Frąś współautor [4]
  • [1] Politechnika Poznańska, Wydział Inżynierii Zarządzania, Katedra Nauk Ekonomicznych
  • [2] SGS Polska Sp. z o.o.,
  • [3] ASA Eko Polska Sp. z o.o.,
  • [4] Attrax SA, Luksemburg,
  • Brak afiliacji
Nie znaleziono publikacji cytujących ten artykuł
  1. Czarniecka-Skubina E., Nowak D.: Systemy śledzenia ruchu i pochodzenia żywności jako, narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012.
  2. ECR Europe (Efficient Consumer Response): Using Traceability in the Supply Chain to meet Consumer Safety Expectations. ECR Europe, 2004.
  3. Forest Stewardship Council®: The Forest Stewardship Council at 20 Years, 2014.
  4. Forest Stewardship Council®: MarketInfoPack An overview of recent trends and current status of Forest Stewardship Council®certification, July 2014.
  5. Forest Stewardship Council®: Krajowy Standard Gospodarki Leśnej w Polsce FSC-STD-POL-01-01-2013 PL, 2013.
  6. Forest Stewardship Council®: Standard FSC dotyczący kontroli pochodzenia produktu (FSC CoC), FSC-STD-40-004 v 2-1, 2011.
  7. Forest Stewardship Council®: Wymogi stosowania znaków handlowych FSC przez posiadacza certyfikatów FSC, FSC-STD-50-001-V1-2.
  8. Frąś J.: Normalizacja i zarządzanie jakością w logistyce. Poznań: Wyd. Naukowe Politechniki Poznańskiej, 2015.
  9. Informacja Nr 13/2013 Prezesa Urzędu Regulacji energetyki z dn. 20 maja 2013 r., w sprawie kwalifikacji drewna oraz materiału drzewnego, w kontekście regulacji dotyczących systemu wsparcia OZE.
  10. Krajowy System Uwierzytelniania Biomasy, Urząd Regulacji Energetyki, Warszawa 2013.
  11. Łańcuch dostaw PEFC, PEFC/32-01-01, PEFC Polska, 2011.
  12. Moe T.: Perspectives on traceability in food manufacture. Trends in Food Science and Tech-nology, 1998.
  13. PEFC Council: Międzynarodowa Norma PEFC - PEFC ST 2002:2013, Łańcuch dostaw wyrobów zawierających surowce leśne – Wymagania, 2013.
  14. PN-ISO 8402:1996; Zarządzanie jakością i zapewnienie jakości. Terminologia.
  15. PN-EN ISO 14020:2003; Etykiety i deklaracje środowiskowe - zasady ogólne.
  16. PN-EN ISO 14021:2002; Etykiety i deklaracje środowiskowe. Własne stwierdzenia środowiskowe.
  17. PN-EN ISO 22005:2007; Identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności. Ogólne zasady i podstawowe wymagania przy projektowaniu i wdrażaniu systemu.
  18. Rada PEFC Polska, Polskie Kryteria i Wskaźniki Trwałego i Zrównoważonego Zagospodarowania Lasów dla Potrzeb Certyfikacji Lasów, 02.2005 (popr. 07.2007).
  19. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 z dnia 28.01.2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żyw-ności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. UE L 31, z 1.02.2002 z późniejszymi zmianami).
  20. Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 18 października 2012 roku w sprawie szczegółowego zakresu obowiązków uzyskania i przedstawienia do umorzenia świadectw pochodzenia, uiszczenia opłaty zastępczej, zakupu energii elektrycznej i ciepła wytworzonych w odnawialnych źródłach energii oraz obowiązku potwierdzania danych dotyczących ilości energii elektrycznej wytworzonej w odnawialnym źródle energii.
  21. Ustawa z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (tekst jedn. Dz. U. z 2014 r., poz. 621 z późniejszymi zmianami).
  22. Ustawa z dnia 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym (Dz. U. 2007 r., Nr 89, poz. 590).
  23. Wiśniewska M.: GlobalGAP – standard jakości i bezpieczeństwa dla producentów żywności. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2010, 54, 9, 3-4.
Artykuł nie posiada rozwiązanych cytowań