×

Serwis używa ciasteczek ("cookies") i podobnych technologii m.in. do utrzymania sesji i w celach statystycznych. • Ustawienia przeglądarki dotyczące obsługi ciasteczek można swobodnie zmieniać. • Całkowite zablokowanie zapisu ciasteczek na dysku komputera uniemożliwi logowanie się do serwisu. • Więcej informacji: Polityka cookies OPI PIB

×

Regulamin korzystania z serwisu PBN znajduję się pod adresem: Regulamin serwisu

Szukaj wśród:
Dane publikacji

Identifying knots in proteins

Artykuł
Czasopismo : BIOCHEMICAL SOCIETY TRANSACTIONS   Tom: 41, Zeszyt: 2, Strony: 533-537
Kenneth C. Millett [1] , Eric J. Rawdon [2] , Andrzej Stasiak [3] , Joanna I. Sułkowska [4] , [5]
2013 angielski
Link do publicznie dostępnego pełnego tekstu
Identyfikatory
-
Cechy publikacji
-
  • Oryginalny artykuł naukowy
  • Zrecenzowana naukowo
Dyscypliny naukowe
-
Biofizyka – dziedzina nauk biologicznych , Biofizyka – dziedzina nauk fizycznych
Abstrakty ( angielski )
-
Polypeptide chains form open knots in many proteins. How these knotted proteins fold and finding the evolutionary advantage provided by these knots are among some of the key questions currently being studied in the protein folding field. The detection and identification of protein knots are substantial challenges. Different methods and many variations of them have been employed, but they can give different results for the same protein. In the present article, we review the various knot identification algorithms and compare their relative strengths when applied to the study of knots in proteins. We show that the statistical approach based on the uniform closure method is advantageous in comparison with other methods used to characterize protein knots.
Zacytuj dokument
-