×

Serwis używa ciasteczek ("cookies") i podobnych technologii m.in. do utrzymania sesji i w celach statystycznych. • Ustawienia przeglądarki dotyczące obsługi ciasteczek można swobodnie zmieniać. • Całkowite zablokowanie zapisu ciasteczek na dysku komputera uniemożliwi logowanie się do serwisu. • Więcej informacji: Polityka cookies OPI PIB

×

Regulamin korzystania z serwisu PBN znajduję się pod adresem: Regulamin serwisu

Szukaj wśród:
Dane publikacji

Determination of Biogenic Amines in Wine Using Micellar Electrokinetic Chromatography

Artykuł
Czasopismo : Journal of Research Analytica   Tom: 3, Zeszyt: 2, Strony: 62-66
Justyna Płotka–Wasylka [1] , Jacek Namieśnik [1] , Ewa Kłodzińska [2]
2017 angielski
Liczba arkuszy: 1
Link do publicznie dostępnego pełnego tekstu
Cechy publikacji
-
  • Oryginalny artykuł naukowy
  • Zrecenzowana naukowo
Dyscypliny naukowe
-
Biochemia – dziedzina nauk chemicznych
Słowa kluczowe
-
Abstrakty ( angielski )
-
Production on a large-scale of fermented alcoholic drinks made from different kinds of fruits is carried out in homes. Although wine laws regulating home production exist, they do not include upper concentration limits of biogenic amines. Therefore, a quick and inexpensive way to determine BAs in wine is crucial. A new analytical method based on micellar electrokinetic chromatography has been developed for the separation of the four most frequently occurring biogenic amines (histamine, tryptamine, tyramine and 2-phenylethylamine). An electrophoresis buffer of 20 mM borate (pH 9.3) containing 30 mM SDS and 5% (v/v) methanol was found to provide the optimum separation with respect to resolution and migration time. Finally this method was applied to the determination of biogenic amines in home-made red wines.
Bibliografia
-
  1. 16 poz.
Zacytuj dokument
-